Tasarımca Eğitimi; Yaşar Üniversitesi tarafından akredite edilmiş ve üniversite içerisinde ders olarak öğrencilere sunulmuştur. Bu eğitim; İzmir Tasarım Fabrikası projesi kapsamında, online hale getirilerek tasarım alanında kendini geliştirmek isteyenlerin hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda online eğitime katılım esnasında herhangi özel bir gereksinim bulunmamaktadır. Lakin eğitim konularının daha iyi anlaşılması adına "Yardımcı Dokümanlar" bölümünden başta "Tasarımca Eğitim İçeriği" olmak üzere diğer dokümanlara da göz atmanızı tavsiye etmekteyiz.
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) sürecini ve örnek TOD projelerini tanımlayabileceksiniz.
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) sürecindeki Problem Tanım metotlarını tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Farklı disiplinlerle işbirliği konusunu deneyimleyerek fikir sahibi olacaksınız. Hedef kitleyi dinlemenin problem tanımına katkısını anlayabileceksiniz. Çeşitli metotlar yoluyla edinilen bilgileri sentezleyerek, içgörü geliştirip problemi tanımlayabileceksiniz.
Fikir geliştirme, prototipleme ve test etme metotlarını tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Probleme yaratıcı çözüm önerileri geliştirebileceksiniz. Başkalarının fikirlerini yargılamadan dinlemeyi öğrenecek ve birbirlerinin fikirleri üzerine yeni fikirler geliştirebileceksiniz.
Fikirlerinizi anlaşılır hale getirmek ve test edebilmek için somutlaştırabileceksiniz. Test ederek fikrin artı ve eksilerini tanımlayabileceksiniz.
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) sürecini projeleriyle ilişkilendirerek değerlendirebileceksiniz. Süreçte; projeyle, kendinizle ya da takımla ilgili neleri iyi yaptığınızı; neleri değiştirmek, eklemek veya çıkarmak istediğinizi sorgulayabileceksiniz.
Bir paydaş projesinde takımın bir parçası olmayı öğreneceksiniz. Ortak anlam yaratarak farklı disiplinlerden kişilerle takım olarak çalışabileceksiniz.
Probleme ait büyük resmi görerek paydaş ilişkilerini keşfedebileceksiniz. Paydaşların temel ihtiyaç, beklenti ve motivasyonlarını anlamaya başlayacaksınız.
Sahayı ve pazarı anlamak için hedef kitleyle yapılacak görüşmelerin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Görüşme tekniklerini tanımlayabileceksiniz. Profesyonel bir görüşme için gerekli soru ve materyalleri hazırlayabileceksiniz.
Görüşme metotlarını tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Kullanıcı araştırması sırasında hedef kitleyi anlamak için kullanıcı ile empati kurmayı öğreneceksiniz. Görüşmeler sonucunda kullanıcı ihtiyaç, beklenti ve motivasyonlarını anlayabileceksiniz.
Çeşitli sentezleme metotlarını tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Araştırma ve görüşmelerden elde ettiğiniz verileri sentezleyerek anlamlı hale getirebileceksiniz. Proje konusuna dair takımca bakış açısı (POV) geliştirebileceksiniz. Edindiğiniz verilerle geliştirdiğiniz bakış açısı doğrultusunda problemi tanımlayabileceksiniz.
Fikir geliştirme tekniklerini tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) sürecinde yaratıcı düşünmenin önemini kavrayabileceksiniz. Fikir geliştirme sırasında yargılamadan, her fikrin yaratıcı olduğu düşüncesiyle yapıcı iletişim geliştirebileceksiniz.
Prototipleme tekniklerini tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Soyut olan fikri anlaşılır hale getirmek için somutlaştırabileceksiniz. Prototiplemenin süreç içinde takım içi-rehber-paydaş ilişkilerindeki önemini kavrayabileceksiniz.
Kullanıcı testi tekniklerini tanımlayabilecek ve bazılarını kullanabileceksiniz. Prototipleme ile somut hale gelen fikri kullanıcı deneyimine sunarak fikrin artı ve eksi yönlerini belirleyebileceksiniz. Kullanıcı ihtiyaç, beklenti ve motivasyonlarını anlayarak prototipi revize edebileceksiniz. Kullanıcı odaklı tasarımın önemini kavrayabileceksiniz.
Tasarım Odaklı Düşünce (TOD) sürecinin döngüsel bir süreç olduğunu fark edeceksiniz. Süreç boyunca hatalardan öğreneceksiniz. Uygulama aşamasına geçmeden önce sürecin eksik veya hatalı yönlerini belirleyerek revize edebileceksiniz.
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) sürecini özümseyerek profesyonel ve günlük hayatlarınızda kullanabileceksiniz. Proje fikirlerini en iyi şekilde anlatabilmek ve uygulamaya geçirebilmek için etkili sunum yapmayı öğreneceksiniz.
Administrator
İzmir Tasarım Fabrikası temel düşünce yapısı olarak “Tasarım Odaklı Düşünce” (TOD) metodunu benimsemekte ve bunu öğrenim deneyimlerinde de uygulamaktadır.
Tasarımca
Yorum bulunamadı